Jak wybierać produkty żywnościowe dla małych dzieci?

Dzieci , ze względu na intensywny rozwój i specjalne potrzeby żywieniowe powinny spożywać żywność najwyższej jakości. Zwracaj szczególną uwagę na to, co znajduje się w produktach spożywczych kupowanych dla małego dziecka. Pomocne będzie czytanie etykiet. Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 od 13 grudnia 2016 wszystkie produkty będą musiały być opatrzone etykietką z informacjami żywieniowymi takimi jak: skład, wartość odżywcza, a także obecność potencjalnych alergenów.

* Podczas podejmowania decyzji o zakupie produktów spożywczych nie kieruj się ładnym, kolorowym opakowaniem, sugerującym, że produkt przeznaczony jest dla dzieci. Informacja znajdująca się na opakowaniu, że produkt jest „środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia żywieniowego” gwarantuje, że spełnia on rygorystyczne wymogi żywności dla dzieci poniżej 3 roku życia.

*Pamiętaj, że wartość odżywcza produktów spożywczych najczęściej podana jest na opakowaniu w przeliczeniu na 100 g produktu. Zapoznaj się z masą zakupionego artykułu spożywczego lub jego porcji i odpowiednio przelicz wartość energetyczną oraz zawartość składników odżywczych.

*Na etykiecie produktu spożywczego składniki uszeregowane są w kolejności malejącej pod względem ilości. Staraj się wybierać produkty, które na pierwszych miejscach mają najważniejsze, wartościowe składniki, natomiast unikaj tych, których skład wskazuje na dużą zawartość cukrów, tłuszczów lub soli.

*Zwracaj uwagę na to, ile soli i dodatków do żywności, które mają w swoim składzie sód tj. glutamnianu sodu czy inozynian sodu, zawierają produkty. Duża ilość sodu w diecie dziecka może zwiększać ryzyko nadciśnienia tętniczego w późniejszym wieku.

*Zwracaj uwagę na obecność i ilość cukru oraz syropu glukozowo-fruktozowego w produktach, a szczególnie w smakowych przetworach i deserach mlecznych (np. jogurtach owocowych, smakowych serkach homogenizowanych), rozpuszczalnych herbatkach dla dzieci, sokach, przekąskach, gotowych ciastkach i ciastach. Wybieraj produkty naturalne i samodzielnie przygotowuj słodkie przekąski lub soki – wówczas masz możliwość kontrolowania ilości cukru dodanego lub zastępowania go innymi słodkimi dodatkami, np. owocami.

*Do wielu produktów spożywczych, m.in. ze względów technologicznych, dodawane są substancje dodatkowe. U dzieci mogą one wywoływać niepożądane reakcje organizmu, tj. alergie, podrażnienie przewodu pokarmowego, problemy ze skupieniem uwagi itp. Podejmując decyzję o zakupie produktu kieruj się zasadą "im krótsza lista składników, tym lepiej" , co oznacza, że produkt jest mniej przetworzony .

*Przykładem składników dodatkowych niewskazanych do spożycia przez dzieci są m.in. barwniki tj. tartrazyna (E 102), żółcień chinolinowa (E 104), żółcień pomarańczowa (E110), azorubina (karmiozyna) (E 122), czerwień koszenilowa (pąs 4R) (E 124), czerwień Allura (E 129). Mogą one wywoływać nadmierną aktywność dzieci i problemy ze skupieniem uwagi.

*Wybierając pieczywo razowe lub pełnoziarniste kieruj się przede wszystkim jego składem, wyglądem, strukturą i ciężarem. Nie decyduj się na pieczywo posiadające w swoim składzie dodatki takie jak spulchniacze, polepszacze, konserwanty i barwniki. Pamiętaj, że razowe i pełnoziarniste pieczywo jest ciężkie, ma zbity i szaro-brązowy miękisz oraz może mieć nierówną, popękaną skórkę.

*Zwróć uwagę na procentową zawartość mięsa w nabywanych wędlinach i wybieraj te, które mają go min. 80%. Pamiętaj, że nie zawsze ładny, apetyczny kolor wędliny świadczy o jej wysokiej jakości. Wręcz przeciwnie - może być dowodem na dodatek m.in. barwników i konserwantów. Ponadto kupując wędliny dla dzieci z alergią na pokarm, zwracaj uwagę na to, czy nie zawierają alergenów np. białek mleka czy soi.

*Nie kupuj przetworów mięsnych, które w swoim składzie posiadają MOM. MOM jest to tzw. mięso oddzielone mechanicznie uzyskiwane w wyniku mechanicznego usunięcia reszty tkanek przylegających do kości, po oddzieleniu od nich mięśni. Tego typu produkty mają zdecydowanie niższą jakość i wartość odżywczą; zawierają znacznie większe ilości tłuszczu, cholesterolu a jednocześnie mniej białka.

* W składzie sera podpuszczkowego (żółtego) powinno znaleźć się mleko oraz składniki uczestniczące w procesie dojrzewania, tj. bakterie i podpuszczka oraz ew. chlorek wapnia i karoten. Zrezygnuj z zakupu, jeśli na opakowaniu sera widnieją składniki takie jak tłuszcz roślinny, olej palmowy, łój, mleko w proszku, białka soi, karagen, skrobia, celuloza, guma guar, błonnik i inne. Są to wyroby seropodobne. Takie produkty nie mogą mieć w nazwie słowa „ser”. Zwiększ czujność widząc nazwę np. „Plasterki Goudy”.

*Kupując olej, zwracaj uwagę na informację zawartą na opakowaniu, czy może on być stosowany do pieczenia i smażenia, czy jedynie podawany na zimno. 


opublikowano: 2015-06-02